Onderdelen van een traprenovatie

Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende onderdelen en benodigde materialen bij een traprenovatie.

Overzettrede

De overzettrede bedekt het gehele loop oppervlak van uw trap. De overzettreden bevatten tevens een neuslijst die de dikte van uw traptrede bekleed. De overzettrede heeft dus de vorm van een naar rechts gekantelde ‘L’.

Stootbord

Een stootbord bedekt het gedeelte waar u met de neus van uw schoen tegenaan stoot wanneer u de trap oploopt. Het stootbord kunt in zowel alle houtkleuren als met een RVS-look of wit gegrond afwerken. U kunt er ook voor kiezen dit gedeelte niet te bekleden maar op te schuren en te schilderen.

Antislipstrip

De veiligheid van uw trap is erg belangrijk. Om deze te garanderen plaatsen wij in de houten overzettreden een rubberen antislipstrip. Deze antislipstrip zorgt ervoor dat u ten alle tijden grip heeft en de trap dus veilig op en af kunt. Bij de LamiGarant® overzettreden wordt de antislipstrip bovenop de trede geplaatst. Daarnaast is deze traptrede van laminaat voorzien van een krasbestendige laag.

Flexfineer en lamiflex

Wanneer u beneden aan uw trap staat is het vaak zo dat u van de bovenste treden de onderkant kunt zien.
Deze onderkant kunt u met flexfineer (voor de houten overzettreden) of lamiflex (voor de overzettrede van laminaat) bedekken zodat er niets van uw
bestaande trede zichtbaar is.

Losse neuslijst

De neuslijst bedekt de dikte van de trede en is onderdeel van de overzettrede. Een losse neuslijst wordt tevens gebruikt om de achterkant van de dikte van de trede te bekleden bij een open trap.

Uitlooptrede

Om de trap op een vloeiende manier in de overloop over te laten gaan wordt er gebruik gemaakt van een uitlooptrede. De uitlooptrede bedekt het welstuk (laatste trede) en zorgt voor een stevige verbinding van de trap met de overloop. Naast het gebruik van de uitlooptrede zijn er tal van andere mogelijkheden om de trap op een stijlvolle manier met de overloop te verbinden.

Afdeklijst wellat

Onder de trede zit mogelijk een wellat, ook wel antikraaklat genoemd. Deze kan worden afgedekt met een zogenaamde afdeklijst die deze lat in zijn geheel bekleed.

 

Tip:Wanneer u tevens uw stootborden wilt bekleden kunt u, om kosten te besparen, de antikraaklat verwijderen en vervangen door een stootbord. De stootborden bieden namelijk dezelfde ondersteuning en hebben dus hetzelfde effect als de antikraaklat.

Wangen

De zijkanten van de trap worden ook wel de wangen of trapbomen genoemd. De wangen van de trap kunnen met hetzelfde materiaal en in dezelfde kleur worden afgewerkt. Men kiest er echter vaak voor om de zijkanten niet te bekleden maar te schuren en te schilderen. Hierdoor komt de trap zelf in de meeste gevallen beter tot zijn recht.

Hout olie en Zeep

Bij normaal gebruik raden wij u aan om uw houten trap 1 keer per jaar in de onderhoudsole te zetten om uw traprenovatie in goede staat te houden. Het is daarnaast aan te raden om uw trap maandelijks met een sopje van onze speciale soap af te nemen met een natte doek.

Montage- en afwerkkit

De overzettreden worden op uw bestaande trap gemonteerd met geluidsdempende montagekit. Deze kit blijft flexibel waardoor de overzettrede nooit van de bestaande trede los kan komen. De afwerkkit wordt gebruikt om de kleine naden op te vullen en af te werken. Deze afwerkkit is op kleur leverbaar.

Trapspin

Een trapspin is een speciaal stuk gereedschap dat u kunt gebruiken om in één keer de maat van een hele traptrede op te meten. De trapspin legt u vervolgens op de nieuwe overzettrede en tekent deze af. Hierna kunt u gaan zagen en de trede op uw oude trap monteren. Deze stap herhaalt u voor elke trede.